Hvis du laver føl ved kunstig befrugtning (ICSI) eller ved embryoskylning, har du brug for en rugemor til at bære drægtigheden. Afhængig af hvilken race din hest er, findes der forskellige krav til rugehoppen.

For islandske heste, er det kun lovligt at benytte en renracet islandsk hest som rugehoppe. For varmblodshopper gælder der ikke nogle særlige krav.

​​Vi tilbyder forskellige muligheder for at overføre dit embryon:

  • Overførsel her ved os
    • ​Rugehoppen kommer her og bliver klargjort
    • Rugehoppen klargøres hjemme og transporteres til VetEmbryo til selve overførslen
  • Overførsel hjemme ved dig 
    • Rugehoppen er klargjort hjemme af egen dyrlæge
    • Der er en tvangsboks/undersøgelsesboks til rådighed
    • Der er et rent, opvarmet rum med et bord og en stol, hvor embryonet kan klargøres og pakkes til overførsel
    • Vær opmærksom på, at der ved denne løsning kommer et kørselstillæg

flotte heste

oprensning af sæd

Selve overførslen

Overførslen af embryonet skal foregå 4 dage efter, at rugehoppen har haft ægløsning. Studier har vist, at drægtighedsprocenten er den højeste præcis på det tidspunkt. Det er derfor meget vigtigt, at rugehoppen følges tæt op til ægløsning, dvs. med daglige scanninger. Vi scanner hoppen inden overførslen for at vurdere livmoderen og det gule legeme. Det gule legeme producerer hormonet progesteron, som er essentielt for at opretholde drægtigheden. Hvis der er tvivl om det gule legemes kvalitet, udtager vi en blodprøve og måler progesteronkoncentrationen i blodet. Denne test kan køres "in house" hos VetEmbryo, og svaret foreligger 15 minutter efter.

Ved selve overførslen får rugehoppen en smule beroligende for at opnå helt ro mens vi arbejder. Vi foretrækker, at hoppen er sederet, idet selv den mest rolige hest kan blive forskrækket. Bliver hesten urolig, når vi har kateteret inde, manipuleres livmoderhalsen, og der er risiko for, at rugehoppen ikke bliver drægtig.

 
Rektum tømmes og hoppen vaskes grundigt inden overførsel. Det er utrolig vigtigt, at man har fokus på alle detaljer, i særdeleshed når man arbejder med ICSI embryoner. 

Embryonet opbevares i flydende kvælstof. Inden overførsel optøs embryonet og placeres i et særligt medie i et insemineringsstrå. Strået, som embryonet pakkes i, ligner et frostsædsstrå. Strået placeres i et tyndt metalrør med en stilette i og yderst en steril chemise eller pose. Kateteret føres ind gennem skeden og livmoderhalsen til livmoderen. Embryonet skubbes ud af strået og placeres i livmoderen, når stiletten presses i bund.

Krav til rugehoppen

Rugehopperne skal være sunde, raske og i godt huld. De skal passes og plejes som enhver anden hest – næsten bedre, da de ofte bærer på et afkom af en høj værdi. De må ikke have en historie om besvær i forbindelse med ifoling, under drægtigheden eller ved foling. Yngre hopper i alderen 3-8 år er at foretrække. Studier har vist, at en af de vigtigste forudsætninger for at kunne etablere en drægtighed er, at rugehoppen har haft en god, lang brunst (gerne 4-6 dage), inden den får ægløsning. Det forbedrer hormon-niveauerne og optimerer miljøet i livmoderen, så den er klar til at modtage et embryon.

Din rugehoppe behøves ikke nødvendigvis at have haft føl før. Vi vil gerne bruge de unge hopper, da livmoderen oftest er hel uberørt. Vi oplever nogle gange, at folk er bekymret for at bruge de unge hopper. Bekymringer om den får en ukompliceret foling, giver nok mælk eller i det hele taget dens adfærd omkring føllet. Som udgangspunkt, er vi ikke bekymrede for dette. Det er kun i yderst sjældne tilfælde, og mest udtalt inden for særlige racer, at hoppen ikke vil kendes ved føllet. Vi oplever, at de unge hopper ned til 3-års alderen, også fungerer rigtig fint som rugehopper. 

  • Krav:
    • ​Alder: 3-8 år
    • Ingen historie om reproduktionsbesvær
    • Godt huld
    • Rengående på fold
  • Ønskeligt:
    • Stangmål på min. 160 cm
    • Godt temperament 
    • Ingen væsentlige staldunoder
    • Kan gå uden sko

Hvor finder jeg en rugehoppe?

Da embryonet ligger på frost, kan man vente med at tø det op, indtil rugehoppen er klar. Det giver en meget stor fleksibilitet i forhold til at kunne vælge den mest optimale rugehoppe. Mange finder selv en egnet rugehoppe, som de ønsker at bruge. Det er også muligt at leje en rugehoppe hos VetEmbryo eller hos Højelse Hesteklinik.

Bekymring omkring rugehoppens størrelse

Vi oplever, at mange er bekymrede for afkommets størrelse, hvis rugehoppen er mindre end donorhoppen. I et af de nyere, store studier på dette område, lagde man tvillingeembryoner (2 befrugtede æg) fra én donor i hver sin rugehoppe. Der var op til 18 centimeters forskel i højden på de to rugehopper. Studiet viste, at der var en betydelig forskel i størrelsen på tvillingeføllene ved fødslen, som 1 års (og i mindre grad som 2-års), men ved 3-års alderen var der ingen betydelig forskel. Med andre ord har rugehoppens størrelse betydning for føllets størrelse op til ca. 2-3 års alderen. Herefter er det afkommets genetik, der bestemmer størrelsen. Man kan derfor roligt bruge en rugehoppe, der er lidt mindre end donorhoppen og man skal ikke være bekymret, selvom føllet syner en smule mindre.

De to studier vi refererer til:
Vazquez et al, JEVS, 66; 2018; 214
Cuervo-Arango et al, EVJ, 50; 2018; 386-390

Hvordan klargøres rugehoppen?

Når rugehoppen klargøres, følger vi dens brunst. Kvaliteten af rugehoppen er vigtig, for at ICSI embryonet kan udvikle sig og etablere en drægtighed. Det er derfor vigtigt ikke at gå på kompromis med kvaliteten af rugehoppen. Det er først, når rugehoppen er i brunst, at vi kan vurdere om hoppen er velegnet som rugehoppe. Hvis hoppen tidligere har haft føl, eller der er tegn på væske/inflammation i livmoderen, udtager vi en prøve derfra. Vi laver en skylleprøve, hvor en mindre mængde væske hældes ind i livmoderen, for derefter at blive opsamlet igen. Væsken centrifugeres og cellerne opsamles og dyrkes på en plade. En prøve fra livmoderen kan også foretages med en almindelig svaber. 

Når hoppen er i god brunst, karakteriseret ved god ydre brunst, godt brunstødem i livmoderslimhinden og en blød livmoderhals, scannes hoppen dagligt. Hoppen scannes nogenlunde på samme tid, så ægløsningstidspunktet kan fastlægges med ca. ét døgns præcision. Tæt på ægløsning falder ødemet i livmoderen, og den dominante follikel (ægblære) begynder at ændre form. Efter ægløsning dannes et gult legeme (corpus luteum).

Hvis der er den mindste risiko for, at hoppen kan suge luft pga. dårlig konformation omkring skedeåbningen, laver vi en Caslick operation. Det er et lille indgreb, hvor man lægger lidt lokalbedøvelse i skedens øverste del og syr den sammen, så der ikke suges luft og snavs/bakterier med ind i skeden. 

oprensning af sæd

Drægtighedsscanning

8-9 dage efter overførslen scanner vi rugehoppen for at se, om der er etableret en drægtighed. Drægtighedsprocenten er ca. 70%. Vi scanner rugehoppen igen ca. 28-30 dage efter ægløsning for at detektere hjerteslag. Risikoen for at fosteret absorberes er størst i de første 15-30 dage, ligesom ved enhver anden drægtighed. 

Der er en lille risiko (ca. 1-2%) for, at ICSI drægtigheden kan dele sig og danne enæggede/monozygote tvillinger. Man skal derfor være ekstra opmærksom ved scanning for hjerteslag og tjekke, at der kun findes et foster.
Dijkstra et al, Equine Veterinary Journal 52 (2020) 258–261
Roberts et al, J Equine Sci. (2015) 26, 3, 89-94

Vi anbefaler altid, at du får din rugehoppe vaccineret imod influenza/stivkrampe ca. en måned før termin og herpes virus i 5. ,7. og 9. drægtighedsmåned.